Page 98 - geografie-viii-b
P. 98

UNITATEA 5



                                 REGIUNI AGRICOLE – ELEMENTE SPECIFICE


                         România dispune de o varietate de regiuni agricole, influențate de diversitatea
                      condițiilor naturale (relief, climă, resurse de apă, sol), dar și de tradițiile agricole.


         Principalele regiuni   Caracteristici naturale     Principalele culturi       Zone reprezentative
              agricole                                     Creșterea animalelor
         Regiunea de câmpie  relief plan, soluri fertile, precipitații  cereale, plante tehnice, legume;  Câmpia Română, Câmpia de Vest,
         și dealuri joase  moderate, temperaturi favorabile   se cresc bovine, porcine, păsări Dealurile de Vest, Podișul Dobrogei
                           relief colinar, climă variată, soluri  cartof, viță-de-vie, pomi fructi- Subcarpații,  Podișul  Someșan,
         Regiunea de podișuri   potrivite pentru practicarea pomi-  feri (meri, pruni, cireși); se cresc  Depresiunea Colinară a Transil-
         și dealuri înalte
                           culturii și viticulturii    bovine, ovine și caprine   vaniei, Podișul Moldovei
                           relief accidentat, temperaturi scă- creșterea animalelor: ovine și  Carpații  Orientali,  Carpații
         Regiunea montană  zute, pajiști alpine        caprine                    Meridionali și Carpații Occidentali
























        Ponderea producției vegetale și producției animale          Harta regiunilor agricole ale României
                  Aplică
                1. Analizează harta regiunilor agricole ale României. Ce regiuni consideri că sunt cele mai potrivite pentru
               agricultură intensivă (obținerea unor producții agricole mai mari, fără a extinde suprafețele cultivate)? De ce?
                2. Realizează o interpretare a datelor din graficul referitor la ponderea producției vegetale și producției
               animale, de mai sus, în care să surprinzi aspecte reprezentative pentru agricultura României.

                 VALORIFICAREA PRODUSELOR AGRICOLE – TRADIŢIE ŞI MODERNITATE

                                        DESCOPERĂ       DESCOPERĂ       DESCOPERĂ    

         Produsele agricole constituie baza alimentației, fiind utilizate, în stare naturală sau ca materii prime, în diferite ramuri
         industriale. Se remarcă:  produsele tradiționale românești: cunoscuta brânză de burduf, magiunul de prune (Topoloveni)
         sau vinurile de Dealul Mare și Cotnari sunt câteva dintre produsele consacrate pe piața internă și internațională;  produ-
         sele adaptate pieței: unități moderne de procesare a cărnii, a laptelui sau a cerealelor asigură produse competitive pe piața
         internațională, cu aceleași caracteristici de calitate recunoscute;  produsele cu indicație geografică: produsele precum
         cârnații de Pleșcoi, salamul de Sibiu, salamul de Nădlac sau telemeaua de Ibănești sunt protejate ca produse de marcă la
         nivel european, promovându-se specificul românesc al acestora;  produsele promovate local: agroturismul oferă fermi-
         erilor posibilitatea de a-și valorifica produsele direct către turiști, în contextul promovării tradițiilor alimentare;  produ-
         sele ecologice: România are un potențial ridicat pentru agricultura ecologică, iar produsele ecologice sunt din ce în ce mai
         căutate de consumatori; acestea fiind valorificate prin vânzarea directă, în raioanele/magazinele specializate sau la export.


            Aplică                                        PORTOFOLIU – Activitate în grup
           Discutați despre impactul produselor tradiționale   Concepeți, pe echipe, un plan pentru promovarea unui
         asupra economiei și identității naționale.        produs tradițional, în cadrul unui festival/târg local.


        96    ACTIVITĂŢILE ECONOMICE
   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103