Page 97 - geografie-viii-b
P. 97

UNITATEA 5
                                                                  III.4. UTILIZAREA TERENURILOR ȘI DEZVOLTAREA ACTUALĂ A AGRICULTURII


                                         Valorificarea fondului funciar agricol

           1. Cultura plantelor – cuprinde cultura cerealelor
        (grâu, secară, porumb, orz, orzoaică, ovăz, mei, sorg), a
        plantelor tehnice (plante oleaginoase: floarea-soarelui,
        soia, rapiță, ricin; plante textile: in, cânepă; sfeclă de
        zahăr); a legumelor și leguminoaselor pentru boabe
        (fasole, mazăre, linte, năut); a cartofului, a plantelor
        furajere (trifoi, lucernă); cultura viței-de-vie și a pomi-
        lor fructiferi (măr, prun, păr, cireș etc.).
            Cerealele sunt cultivate, pe suprafețe întinse,
        în Câmpia Română, Câmpia de Vest, Podișul Getic,
        Podișul Moldovei, Podișul Dobrogei și Depresiunea
        Colinară a Transilvaniei, acestea fiind utilizate în indus-
        tria morăritului și a panificației, ca furaj pentru ani-
        male și în industria berii (orzul).                             Sursa: CORINE Land Cover, 2006.
            Plantele tehnice sunt cultivate în zonele de câm-        Harta utilizării terenurilor din România
                                                                           Fig. III.54 Harta utilizării terenurilor în România.
        pie, în luncile râurilor, în zonele colinare joase și în cele
        depresionare; sunt utilizate  pentru obținerea uleiurilor    Cele mai extinse livezi se găsesc în zonele coli-
                                                                                     333
        vegetale (floarea-soarelui, soia), a uleiurilor industriale   nare, conturându-se trei mari regiuni pomicole: regi-

        (rapița), a fibrelor textile (in și cânepă) și a zahărului (sfe-  unea pomicolă subcarpatică, regiunea pomicolă bă-
                                                            nățeană, regiunea pomicolă nord-vestică.
        cla de zahăr).                                         2. Creșterea animalelor este favorizată de existența
            Cartoful este cultivat mai ales în depresiunile   unor suprafețe întinse de pășuni şi fânețe naturale,
        montane și subcarpatice (Brașov, Giurgeu, Ciuc), în   de cultura cerealelor și a plantelor furajere. Se cresc:
        Podișul Sucevei, în Depresiunea Colinară a Transilvaniei    bovine –  mai ales în regiunile colinare înalte și mun-
        și este utilizat în alimentația oamenilor, ca furaj pen-  ții mai scunzi (Subcarpați, Podișul Sucevei, Obcinele
        tru animale și în industrie (la obținerea amidonului   Bucovinene, Carpații Occidentali) ;  porcine – cres-
        și a glucozei).                                     cute mai ales în zonele de câmpie, unde se cultivă
            Legumele și leguminoasele pentru boabe se cul-  hrana acestor animale;  ovine și caprine – se cresc
        tivă în zonele din jurul orașelor, în luncile râurilor și   în regiunile montane și submontane, în Dobrogea; se
        în zonele de câmpie, fiind utilizate în alimentație, în   practică încă transhumanța, mai ales în zonele tra-
        stare proaspătă sau în industria conservelor.       diționale (Brașov, Sibiu);  cabaline – creșterea cai-
            Plantele furajere sunt cultivate în zona subcar-  lor, pentru concursuri hipice sau pentru agrement, în
        patică, în zonele de podiș și câmpie și sunt utilizate ca   12 herghelii de stat (Rădăuți, Rușețu-Buzău, Mangalia);
        hrană pentru animale.                                păsări de curte (avicultura) – se cresc atât în gospo-
            Din punct de vedere latitudinal, cultura viței-de-  dăriile individuale, cât și în ferme specializate.
        vie atinge limita sa nordică pe linia Botoșani-Suceava-  Pe baza produselor animaliere (carne, lapte, piei,
        Tarna Mare, unde se află cele mai nordice podgorii din  blănuri, lână) s-au dezvoltat ramuri ale industriei ali-
        estul Europei. Principalele regiuni viticole ale țării  mentare, industria pielăriei, marochinăriei și blănăriei.
        sunt: Subcarpații de Curbură (Odobești, Dealu Mare,    De asemenea, se practică:  apicultura (crește-
        Valea Călugărească), zona Aradului (Pâncota, Șiria),  rea albinelor), care are o veche tradiție și se bucură de
        zona Timișoarei (Recaș), zona Transilvaniei (Târnave,  condiții prielnice în toate zonele țării;  sericicultura
        Sebeș), Drăgășani (localizată în Piemontul Getic), pod-  (creșterea viermilor de mătase), mai ales în sud-vestul
        goriile din estul țării, între râurile Siret și Prut (Cotnari,  țării (Banat, Oltenia); mătasea naturală se prelucrează
        Huși) și podgoriile din Dobrogea (Murfatlar, Niculițel).  la Timișoara și București.


            Aplică
           1. Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect:  C. Creșterea bovinelor, în zona montană, este favorizată de
         A. Apicultura reprezintă creșterea:                prezența:
           a) viermilor de mătase; b) păsărilor de curte; c) albinelor.  a) pajiștilor alpine; b) pădurilor de foioase; c) pășunilor
         B. Podgoriile se referă la terenurile ocupate cu:   și fânețelor.
           a) pomi fructiferi;          b) viță-de-vie;              c) pășuni.  2. Precizează doi factori naturali care favorizează agricul-
                                                            tura în zonele de câmpie și doi factori restrictivi care limi-
                                                            tează agricultura în zonele montane.

                                                                                      ACTIVITĂŢILE ECONOMICE    95
   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102